تهویه مطبوع چیست؟
تهویه مطبوع یا هوارسانی استاندارد به شرایطی گفته میشود که انسان در آن موقعیت مناسبی را تجربه نموده و به راحتی بتواند به فعالیتهای روزمرهی خود ادامه داده و یا امکان نگهداری از انواع محصولات را نیز داشته باشد. قطعا امروزه با شیوع اپیدمی کرونا استفاده از سیستمهای مطبوع و استاندارد بیش از پیش احساس میشود. به طور کلی تهویه مطبوع باعث ترکیب هوای تازه با هوای برگشتی از داخل شده و پس از تنظیم دما و رطوبت به صورت فیلتر شده به محیط باز گردد. در واقع یک دستگاه تهویهی مطبوع مناسب میبایست 3 عامل دما، رطوبت و سرعت جریان هوا را به خوبی تنظیم و کنترل نماید. این فرآیند به عنوان یکی از زیرشاخههای علم مکانیک و با استفاده از اصول ترمودینامیک، انتقال حرارت و چرخش هوا را انجام میدهد. این دستگاهها عموما از بخشهایی در داخل و خارج ساختمان تشکیل شده که به صورت منظم با یکدیگر همکاری نموده و باعث میشود تا شما هوایی دلپذیر و مطبوع را تجربه نمایید. داکت اسپیلت، کولر گازی، انواع چیلرها و …. را میتوان نمونههای بارزی از سیستم تهویه مطبوع برشمرد که در انواع ساختمانهای اداری، مسکونی و …. به کار میرود. جالب است بدانید که اصول اولیه صنعت گرمایش برای نخستین بار توسط افرادی مانند مایکل فارادی، ویلیس کریر، روبنترین، جیمز ژول، ویلیام رانکین و نیکولا سعدی کارنو مطرح شد و سپس با گذر زمان و پیشرفت روزافزون تکنولوژی این طرحها تکمیل و سیستمهای تهویهی امروزی را تشکیل دادند.
احتمالا تا به حال حداقل یکبار نام HVAC به گوشتان خورده یا جایی آن را مشاهده نمودهاید. این نام برگرفته از Heating Ventilation Air Conditionin بوده که به عنوان گرمایش تهویه یا تهویهی مطبوع از آن استفاده میشود. امروزه با توجه به گستردگی زندگی ماشینی و همچنین شیوع انواع ویروسها، استفاده از یک سیستم تهویه ایدهال بیش از پیش احساس میشود، زیرا که سلامت هوای محیط همواره نقش بسزایی در زندگی انسانها ایفا مینماید. به همین منظور ما در این مقاله قصد داریم تا به موارد مربوط به تهویهی مطبوع اعم اجزا، انواع سیستمهای تهویه مطبوع و …. پرداخته تا شما عزیران ضمن آشنایی و کسب اطلاعات لازم، نسبت به خرید بهترین گزینه اقدام نمایید.
انواع سیستم تهویه مطبوع
همان طور که در مطالب قبلی عنوان نمودیم سیستمهای تهویه در دو نوع سرمایشی و گرمایشی وظیفهی انتقال هوا به محیط را بر عهده خواهند داشت. به طور کلی این سیستمها با توجه به نوع سیال مورد استفاده به 4 دسته کلی تقسیم میشوند.
- تهویه مطبوع تمام آب
این گزینه یکی از کم هزینهترین موارد به جهت راهاندازی و همچنین نگهداری خواهد بود که افراد امکان استفاده از آن را خواهند داشت. در این سیستم همانگونه که از نامش مشخص است آب ناقل حرارت و سرما میباشد. در فصول سرد سال آب در دیگ گرم شده و باعث گرمایش محیط میشود. از طرفی دیگر در فصول گرم سال نیز از آبسردکنهای مخصوص، چیلرها و …. جهت خنک کردن محل استفاده میشود.
- تهویه مطبوع تمام هوا
در این مورد با استفاده از هوا، تهویه مطبوع به صورت ایدهآل انجام میپذیرد. اما شاید یکی از برزگترین معایب سیستم تهویه مطبوع تمام هوا را بتوان مربوط به حجم بالای تجهیزات آن دانست. وجود دیگهای آب گرم و سرد با استفاده از دستگاههای هواساز، نقش اصلی را در این سیستم ایفا میکنند. به این صورت که سیال ناقل سرما و گرما هوا را به داخل کویل هواساز پمپ کرده و سپس از طریق کانالهای عمدتا سقفی آن را توزیع میکند.
- تهویه مطبوع هوا–آب
تهویه در این نوع همانگونه که از نامش مشخص است به وسیله آب و هوا صورت میگیرد. به این صورت که سرمایش با استفاده از هوا و گرمایش به وسیلهی آب انجام میپذیرد. گرمایش به دو حالت یا با آب گرم و یا با تحت فشار قرار دادن سیستم به وسیلهی آب داغ انجام میپذیرد. معمولا در ساختمانهایی که به دلیل نوع لوله کشی دچار افت فشار آب هستند، از گرمایش با آب داغ استفاده میشود تا افت فشار از این طریق جبران شود.