فهرست مطالب

فن کویل چیست؟ بررسی انواع فن کویل سقفی، زمینی و دیواری

فن کویل چیست؟ بررسی انواع فن کویل سقفی، زمینی و دیواری

فن کویل‌ها به عنوان یکی از اصلی‌ترین اعضای سیستم تهویه مطبوع بوده که در فصول گرم و سرد سال وظیفه‌ی تامین هوای مطلوب جهت محیط مورد نظر را بر عهده داشته و امروزه در ساختمان‌های مسکونی، اداری، تجاری بسیاری مورد استفاده قرار می‌گیرد. فن کویل‌ها شامل فن دمنده و مبدل حرارتی (کویل) است که ضمن ادغام با فیلتر و یک مدار کنترلی ساده وظیفه‌ی انتقال گرما یا سرما به داخل مکان مورد نظر را بر عهده خواهند داشت.

در فصل سرما، آب گرم تولیدی توسط دیگ یا پکیج و در فصل گرما، آب سرد تولیدی توسط چیلر یا مینی چیلر درون لوله‌های کویل به گردش درآمده و سپس جریان هوا پس از عبور از کویل و تنظیم دما وارد محیط می‌شود. به طور کلی کویل‌ها نوعی سیستم سرمایشی و گرمایش محسوب می‌شوند و در زمره‌ی پرفروش‌ترین سیستم‌های تهویه مطبوع نیز قرار می‌گیرند. فن کویل‌ها دارای مدل‌ها و ظرفیت‌های متفاوتی می‌باشند که با توجه به نوع ساختمان و کاربری آن مورد استفاده قرار می‌گیرند. ما در این مقاله قصد داریم تا نحوه‌ی عملکرد و انواع فن کویل‌ها موجود در بازار را با توجه به نوع کاربری به شما عزیزان معرفی نماییم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید و اطلاعات لازم را کسب نمایید.

نحوه‌ی عملکرد فن کویل‌ها

چند ردیف لوله خم خورده و یک فن ساختار فن کویل‌ها را تشکیل می‌دهند. وجود یک سوپاپ (شیر برقی) در ورودی کویل‌ها وظیفه‌ی کنترل جریان آب سرد و یا آب گرم ورودی را بر عهده دارد. در واقع دستگاه‌های فن کویل با استفاده از آب سرد و گرم دیگ‌های مرکزی و چیلر هوای محیط را تامین‌ می‌نمایند. دور فن با توجه به دمای مورد نیاز متغیر می‌باشد، به این صورت که در روزهای گرم سال، با ورود آب سرد به کویل، لوله‌های مسی و نیز پره‌های آلومینیومی آن نیز سرد شده و ضمن چرخش فن، هوا با این سطوح سرد برخورد کرده و دمای آن کاهش می‌یابد. در روزهای سرد سال نیز آب گرم وارد شده به کویل باعث گرم شدن لوله های مسی و پره‌های آلومینیومی کویل شده که در نهایت باعث خروج از هوای گرم از دستگاه خارج می گردد. ناگفته نماند در برخی موارد و البته با توجه به نیاز دستگاه امکان دارد در مسیر هوا از فیلترهای مخصوص نیز استفاده شود.

لازم به ذکر است جهت انتقال حرارت بهتر از لوله‌های مسی در ساختار کویل‎ها استفاده می‌شود. زیرا که مس باعث انتقال بهتر حرارت نسبت به سایر اجناس می‌شود. این دستگاه با توجه به دمای مورد نظر ما و همچنین آب ورودی اقدام به سرمایش یا گرمایش محیط می‌نماید. تنظیم دمای آب ورودی، معمولا توسط چیلر، دیگ موتورخانه و حتی پکیج داخل آپارتمان تنظیم و توسط پمپ به فضای داخلی ارسال می‌شود. انواع مختلفی از این مدل دستگاه تهویه وجود دارد که با توجه به نوع ساختمان می‌بایست از گزینه‌ی مناسب استفاده نمود.

انواع فن کویل‌ها

به طور کلی فن کویل‌ها با توجه به نوع کاربری و شکل ظاهری در انواع  سقفی، زمینی و دیواری تولید و به بازار عرضه می‌شوند. برخی از این دستگاه‌ها با استفاده از سیستم کانال کشی باعث خروج هوا به بیرون و برخی دیگر باعث کاهش یا افزایش هوای داخل ساختمان شده و فاقد کانال کشی می‌باشند. دسته‌بندی دیگری نیز برای فن کویل‌ها وجود دارد که به صورت توکار (خارج از معرض دید) و به صورت روکار (در معرض دید) مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته از لحاظ نوع کارکرد فن کویل‌های توکار و روکار تفاوتی با هم ندارند. در ادامه انواع سقفی، زمینی و دیواری این دستگاه را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

  • فن کویل زمینی:

مدل زمینی یکی از مرسوم‌ترین و قدیمی‌ترین نوع فن کویل‌ها می‌باشد که در انواع مختلف رو به رو زن، بالا زن، شیب‌دار و پایه‌دار تولید و بازار عرضه می‌شود. این مدل به دلیل سهولت در نصب طرفداران بسیاری دارد. این مدل با اتصال به دیوار به راحتی بر روی زمین قرار می‌گیرد. لوله کشی انجام شده در مدل زمینی با توجه به شرایط نصب به صورت روکار و توکار انجام گرفته و ظرفیت هوادهی آنها معمولا 200 تا 1000 فوت مکعب در ساعت می باشد. این مدل امروزه در اغلب ساختمان‌های مسکونی، تجاری و صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

توزیع یکنواخت سرمایش و گرمایش، صدای کم، سهولت در نصب، راندمان بالا، تعویض آسان فیلتر را می‌توان از اصلی‌ترین مزایای فن کویل زمینی دانست.

  • فن کویل دیواری:

مدل دیواری یکی دیگر از انواع رایج فن کویل‌ها بوده که ظاهری شبیه به اسپیلت‌های دیواری دارند. شاید مهم‌ترین مزیت مدل دیواری که را بتوان در ارتباط با کم حجم بودن و همچنین ظاهر زیبای آن دانست که باعث شده افراد  امکان نصب و استفاده از آن را در محیط‌های کوچک را نیز داشته باشند. این مدل همان طور که از نامش مشخص است بر روی دیوار نصب می‌شود. ظرفیت فن کویل‌های دیواری مابین ۲۰۰ تا ۸۰۰ فوت مکعب بر دقیقه (CFM) می‌باشد و با توجه به نوع خنک کنندگی قطر لوله‌های مسی در این مدل نسبت به مدل زمینی بزرگتر می‌باشد.

  • فن کویل سقفی:

اما یکی دیگر از پرطرفدارترین انواع فن کویل، مدل سقفی نام دارد که در انواع توکار، روکار مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته فن کویل سقفی توکار با توجه به کاربرد بیشتر و همچنین کم صدا بودن نسبت به مدل روکار از طرفدارن بیشتری برخوردار می‌باشد. مدل توکار همان طور که از نامش مشخص است، داخل سقف کاذب خانه‌ها نصب می‌شود و در زیر آن یک دریچه‌ی بزرگ جهت بازدید قرار می‌گیرد. مکش هوا از زیر یا پشت دستگاه انجام می‌شود. وجود یک دریچه‌ی شبکه‌ای در جلو و یا پشت دستگاه باعث شده تا مکش به بهترین نحو ممکن انجام شود. البته در جلوی دستگاه یک دریچه‌ی دیگر نیز قرار دارد که وظیفه‌ی انتقال هوا را بر عهده دارد. تنظیمات مدل سقفی توکار توسط یک ترموستات آنالوگ یا دیجیتال که اطراف دستگاه قرار دارد، انجام می‌گیرد. ظرفیت هوادهی مدل سقفی معمولا بین ۳۰۰ تا ۲۲۰۰ فوت مکعب بر دقیقه (CFM) می‌باشد.

جمع بندی ‌(سخن پایانی):

به انتهای این مقاله رسیدیم، سپاس که تا انتها همراه ما بودید. در این مطلب به بررسی انواع فن کویل و همچنین عملکرد آنها پرداختیم. تهویه مطبوع ایدن گیت، طراح و تولید کننده انواع سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی در ظرفیت‌ها و طرح‎های گوناگون جهت استفاده در مراکز مسکونی، اداری، فروشکاه‌ها، مراکز درمانی و… می‌باشد. کارشناسان ما با توجه به درخواست‌ مشتری و پس از بررسی شرایط آب و هوایی، نوع کاربری و همچنین قیمت گزینه‌ی مناسب را به شما عزیزان پیشنهاد خواهند داد. در انتها لازم به ذکر است که کلیه محصولات ما مطابق با استانداردهای روز طراحی و تولید شده و به صورت مستقیم از کارخانه و با مناسب‌ترین قیمت به فروش می‌رسد. در صورت کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع دستگا‌ه‌های تهویه مطبوع و نیز انتخاب مناسب‌ترین گزینه با مشاورین و کارشناسان ما در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *