اجزای سیستمهای تهویه مطبوع چیست؟
امروزه با توجه به گسترش زندگی ماشینی و شیوع انواع ویروسها استفاده از سیستمهای تهویه مطبوع بیش از پیش احساس میشود. سیستمهای تهویه مطبوع در انواع سرمایشی و گرمایشی تولید و به بازار عرضه میشود که انتخاب نوع مناسب آن با توجه به شرایط کاربری و محیط از اهمیت بالایی برخودار میباشد. امروزه سیستمهای تهویه مطبوع با شرایط و کاربریهای متفاوتی تولید و به بازار عرضه میشود. اجزای سیستمهای تهویه مطبوع و کیفیت آن قطعا یکی از مهمترین مواردیست که باعث بهبود عملکرد و در نهایت منجر به طولانی شدن عمر دستگاه میشود. ما در این مقاله قصد داریم تا به اجزای سیستمهای تهویه مطبوع پرداخته تا شما عزیزان ضمن آشنایی با این موارد، هنگام خرید سیستم مورد نیاز خود نیز با مشکلی مواجه نشوید. پس پیشنهاد میکنیم تا انتهای این نوشته با ما همراه باشید و اطلاعات لازم را کسب نمایید.
سیستم تهویه مطبوع چیست؟
اما پیش از پرداختن به اجزای سیستمهای تهویه مطبوع بهتر است ابتدا نگاهی اجمالی به این دستگاه داشته باشیم و ببینیم دلیل استفاده و نحوهی کارکرد سیستمهای تهویه مطبوع به چه صورت میباشد.
به طور کلی سیستمهای تهویه مطبوع جهت محیطهایی استفاده میشود که به هر دلیل هوای مورد نیاز و دلخواه افراد را نداشته و نیاز است تا افراد با استفاده از یک دستگاه شرایط ایدهآلی را جهت ادامهی فعالیت فراهم نمایند. به همین علت از دستگاه تهویه جهت تامین هوای مناسب این محیطها استفاده میشود. مراکز شلوغ و پر تردد مانند محیطهای درمانی، بیمارستانها، کلینیکها، سالنهای همایش، سولههای نگهداری از مواد خاص، محیطهای ورزشی از و… را میتوان جزو مراکزی برشمرد که حتما میبایست از سیستم تهویه مطبوع استاندارد با توجه به شرایط محیطی استفاده نمایند.
زیرا که در این اماکن، امکان انتقال ذرههای معلق در هوا و انواع میکرو ارگانیسمها افزایش یافته و این موضوع بر سلامتی افراد حاضر در مکان تأثیر بسزایی خواهد داشت. مکانهای آزمایشگاهی که کار تولید مواد شیمیایی را بر عهده داشته و یا فضاهای بهداشتی که در آنها تصفیهی هوا و رعایت نکات بهداشتی از اهمیت بالایی برخوردار است، ملزم با استفاده از سیستمهای تهویه مطبوع میباشند.
البته تهویه مطبوع در محیطهای زندگی و کاری که افراد در آنها مشغول به فعالیت های روزمره هستند نیز تأکید میشود. در حال حاضر و با توجه به شیوع پاندمی کرونا وجود سیستمهای هوا رسانی در اکثر محیطها کاملاً ضروری میباشد. زیرا که حتی تنفس معمولی افراد به مدت طولانی در یک مکان باعث تغییر هوای محیط شده میشود. در این صورت استفاده از دستگاه هوارسانی، هوای محیط را تصفیه و مجددا دلپذیر خواهد کرد. در ادامه به بررسی دقیق اجزای سیستمهای تهویه مطبوع خواهیم پرداخت.
اجزای سیستمهای تهویه مطبوع
- منبع
به طور کلی در اجزای سیستمهای تهویه مطبوع، منابع به دو دسته تقسیم میشوند:
- منبع حرارت (گرمایشی)
- منبع برودت (سرمایشی)
در منابع حرارتی با مصرف سوخت یا الکتریسیته گرما تولید میشود. منابع گرمایشی با توجه به نوع سیال گرم شونده به 2 دسته تقسیم میشوند. به این صورت که اگر سیال گرم شونده مایع باشد به آن دیگ گفته شده و در صورتی که سیال گرم شونده گاز باشد، به آن کوره گفته میشود.
اما در منابع سرمایشی، ایجاد سرما به وسیله برودت تبخیری انجام میشود. با توجه به این موضوع میتوان گفت منابع برودت یکی از عوامل ضروری جهت سرمایش در دستگاههای تهویه مطبوع به شمار میرود. مادهای تحت عنوان مبرد به صورت گازی شکل و ضمن تبخیر، وظیفهی سرمایش در سیستم های تهویه مطبوع از طریق منابع برودت را بر عهده خواهد داشت. سرعت تبخیر در این مرحله نقش اصلی را ایفا نموده، زیرا که هر چه سرعت تبخیر یک ماده بیشتر باشد، میزان سرمایش ایجاد شده توسط آن نیز بیشتر خواهد بود. چیلرها را میتوان مثال بارزی از منابع برودت برشمرد که در انواع ضربهای و جذبی به بازار عرضه میشود.
- توزیع
بخش توزیع به عنوان یکی از مهمترین اجزای سیستمهای تهویه مطبوع همان طور که از نامش مشخص است، وظیفه انتقال گرمایش و سرمایش به محیط مورد نظر را بر عهده دارند. توزیع هوا از طریق کانالکشیها، لولهکشیها، پمپها، فنها وارد محیط شده که در ادامه هر کدام را به طور مجزا مورد بررسی قرار خواهیم داد.
فنها:
فنها به عنوان دستگاههایی جهت تولید هوا در سیالات گازی مورد استفاده قرار میگیرند. تیغهی گردان را میتوان به عنوان اصلیترین بخش فنها برشمرد. زیرا که باعث تفاوت در کاربرد و طراحی انواع مختلف آن میشود. فنها در انواع محوری، سانتریفوژ یا شعاعی و جریان متقابل مماسی تولید و به بازار عرضه میشود که هر کدام وظایفی از جمله خارج کردن گرد و غبار از محیط، تهویه، خشک کردن، کنترل شرایط هوایی و حرارتی را بر عهده دارند. ناگفته نماند فنها در سیستمهای خنک کننده خودرو و ماشین آلات نیز کابرد فراوانی دارند. فنها با توجه به کاربرد یکی از مهمترین اجزای سیستمهای تهویه مطبوع به شمار میروند.
پمپها:
جابجایی و به حرکت درآوردن سیالات مهمترین وظیفهی پمپها میباشد. اما با توجه به نوع سیال میبایست از پمپ مخصوص استفاده نمود. به این صورت که پمپهایی که سیال مایع را جا به جا کرده و به حرکت در میآورند، از نوع حلزونی و جابجایی سیالات گازی بر عهدهی فنها یا بادزن میباشد که به صورت جریان محوری و عمودی مورد استفاده قرار میگیرند.
هواکشها:
هواکشها نیز به عنوان یکی از مهمترین اجزای سیستمهای تهویه مطبوع میباشد که به صورت جریان محوری و گریز از مرکز عمل مینمایند. این اجزا وظیفهی انتقال، جابجایی هوای سرد و گرم تصفیه شده و عبوری از کویلها را بر عهده دارند.
- تحویل :
بخش تحویل یکی دیگر از اجزای مهم و اصلی در اجزای سیستمهای تهویه مطبوع بوده که توسط رادیاتورها، کویل و دیفیوزرها انجام میگیرد.
کویلها:
لولههای مسی خمیده که باعث تشکیل کویلها میشوند وظیفهی تبادل حرارت در دستگاههای تهویه مطبوع را بر عهده خواهند داشت. کویلها با توجه به نحوهی عملکرد به دو دستهی سرمایشی و گرمایشی و بر اساس نوع سیال موجود در آنها به سه دستهی هوا به هوا، آب به آب، آب به هوا و یا بالعکس تقسیم میشوند.
رادیاتورها:
و اما رادیاتورها به عنوان یکی از معروفترین سیستمهای گرمایشی با استفاده از آب داغ درون خود، موجب ایجاد گرما و همچنین کاهش رطوبت محیط میشوند. در واقع رادیاتورها را میتوان نوعی مبدل حرارتی در ساختمانها در نظر گرفت که از طریق روشهای هدایتی، جا به جایی، تششع یا تابش باعث انتقال حرارت در ساختمان و محیط میشوند. رادیاتورها در طرح و اجناس مختلفی تولید و بازار عرضه میشود که از مهمترین آنها میتوان به مواردی از قبیل آلومینیومی، فولادی، پنلی ، برقی، پرهای، دکوراتیو، شیشهای و …. اشاره نمود.
- المانهای کنترلی
یکی دیگر از اجزای سیستمهای تهویه مطبوع، المانها کنترلی نام دارد که وظیفهی کنترل و تنظیم کارکرد اجزای دستگاههای تهویه مطبوع را بر عهده دارد. از این رو کارکرد منظم و بی نقص این بخش بسیار حائز اهمیت میباشد. به عنوان مثال مخازن انبساط که در دو نوع پیستونی و دیافراگمی در بازار وجود دارد، کنترل تغییر حجم سیال در سیستمهای تمام آب را بر عهده خواهند داشت. در سیستمهای تمام آب، با توجه به بسته بودن مدار حرکت سیال، با تغییر دما و حجم آن، به اتصالات سیستم و کل مدار فشار وارد شده و ممکن است باعث ایجاد مشکل و در نهایت خرابی سیستم شود. به همین علت در این سیستمها از مخزن انبساط استفاده میشود تا تغییر حجم سیالات را کنترل و تنظیم نماید.
جمع بندی (سخن پایانی):
به انتهای این مقاله رسیدیم، سپاس که تا انتها همراه ما بودید. در این مطلب به بررسی اجزای سیستمهای تهویه مطبوع و نحوهی عملکرد آنها پرداختیم. امید است موارد عنوان شده در این مقاله مورد توجه شما عزیزان قرار گرفته باشد.
ما در تهویه مطبوع ایدن گیت افتخار داریم تا انواع سیستمهای تهویه مطبوع، سیستمهای گرمایشی و سرمایشی با ظرفیتها و طرحهای گوناگون جهت استفاده در مراکز مسکونی، اداری، فروشکاهها، مراکز درمانی و…. را مطابق با استانداردهای روز و همچنین مناسبترین قیمت تولید و به شما مشتریان گرامی ارائه نماییم. در صورت کسب اطلاعات بیشتر در مورد اجزا و انواع تهویه مطبوع مورد استفاده در ساختمانها و مکانیزم آنها با مشاورین و کارشناسان ما در ارتباط باشید و راهنماییهای لازم را دریافت نمایید.