سیستم های تهویه مطبوع
سیستم های تهویه مطبوع، کاربرد بسیاری در جوامع امروزی دارند؛اگر در مورد این سیستمها اطلاعات کامل میخواهی به این مقاله سر بزنین! این سیستم ها در انواع مختلف و با عملکردهای متفاوت در بازار موجود است که هرکدام دارای مشخصات مخصوص به خود است و برای اینکه این سیستم ها بتوانند به درستی کار کنند و قدرت و توانایی بیشتری داشته باشند، نیازمند اجزا و قطعات مختلفی هستند
طرز کار این اجزا در نوع کیفیت و کار سیستم تهویه مطبوع نیز تاثیر بسیاری دارد. یکی از نکات مهم و حائز اهمیت در بحث تهویه مطبوع این است که امروزه به قدری تنوع این محصولات و امکانات آن بالا رفته است که انتخاب در بین این محصولات کار بسیار سختی است. بنابراین آشنایی نسبی با مشخصات فنی این محصولات راه مناسبی در جهت کمک به شما برای انتخاب محصول مور نظر میباشد. در این مقاله صد داریم اجزای این سیستم ها را بررسی کنیم.
اجزا سیستم تهویه مطبوع
سیستمهای تهویهی مطبوع هرکدام به توجه به ساختار دارای اجزا متفاوتی میباشند. اما به طور کلی اغلب سیستمهای تهویه از 4 بخش اصلی تقسیم شدهاند که در ادامه به معرفی هر کدام به صورت جداگانه خواهیم پرداخت.
-
منبع
منبع خود در سیستمهای تهویه مطبوع به دو بخش حرارت و برودت تقسیم میشود.
-
بخش حرارتی
در بخش حرارت منابع با نامهای آبگرمکن یا دیگ حرارتی شناخته شده و با صرف سوخت ایجاد گرما میکنند. در این بین وظیفهی گرم کردن به عهدهی سیالات گازی و مایع میباشد. منابع حرارتی با مصرف سوخت یا الکتریسیته حرارت تولید می کنند و این منابع با توجه به نوع سیالی که در آن ها گرم می شود، به دو دسته تقسیم می شوند. اگر نوع سیالی که گرم می شود، مایع باشد به آن دیگ می گویند و در صورتی که منبع حرارتی وظیفه گرم کردن گاز را بر عهده داشته باشد، کوره نامیده می شود.
-
بخش برودتی
در تمامی سیستم های مکانیکی، ایجاد سرمایش فقط به وسیله برودت تبخیری امکان پذیر است؛ بنابراین منبع های برودت برای عمل سرمایشی سیستم های تهویه مطبوع، ضروری هستند. سرمایش در سیستم های تهویه مطبوع از طریق منابع برودت، در اثر بخار شدن ماده ای به نام ماده مبرد که اصولا گازی شکل است ایجاد می شود. هر چه سرعت تبخیر یک ماده بیشتر باشد، میزان سرمایش ایجاد شده توسط آن نیز بیشتر خواهد بود.
-
توزیع
اما در بخش توزیع، پمپها و فنها وظیفهی انتقال سرما و گرما را با استفاده از کانالها و لولهکشیها به صورت جریان عمودی و محوری به عهده خواهند داشت. یکی دیگر از مهمترین بخشها در قسمت توزیع، هواکشها هستند زیرا که وظیفهی جابجایی و انتقال هوای سرد و گرم تصفیه شده را خواهند داشت.
معرفی این اجزا به شرح زیر میباشد :
- هواکش ها
- پمپ ها
- فن ها
- لوله کشی ها
- کانال کشی ها
در ادامه به بررسی دقیق تر اجزا بخش توزیع سیستم های تهویه مطبوع می پردازیم.
-
هواکش ها:
هواکش ها از مهمترین اجزای تهویه مطبوع هستند. که در دو نوع هواکش های گریز از مرکز و هواکش های جریان محوری وجود دارند. اصولا وظیفه هواکش ها در سیستم های تهویه مطبوع، جا به جایی هوای گرم یا سرد عبوری از کویل ها و هوای تمیز شده توسط فیلتر ها است.هواکشها وظیفه ی جابجایی هوای گرم یا سرد عبوری از کویلهای و همچنین هوای تمیز شده توسط فیلترها را در دستگاههای تهویه مطبوع به عهده دارند.
-
پمپ ها:
پمپ ها در دستگاههای تهویه هوا در دو نوع جریان محوری و جریان عمودی وظیفه به حرکت درآوردن سیال را به عهده دارند. پمپ هایی که سیال مایع را جا به جا کرده و به حرکت در می آورند، از نوع پمپ های حلزونی هستند و پمپ هایی که سیال گاز را جا به جا کرده و به حرکت در می آورند، فن یا باد زن نامیده می شوند که در دو نوع جریان محوری و جریان عمودی بکار می روند.
-
فن ها
فن، دستگاهی است که از آن برای تولید جریان در داخل یک سیال که معمولا گازی مانند هوا است، استفاده می شود. فن ها با تیغه گردان، دارای طراحی و کاربرد های متفاوتی هستند. از بین کاربرد های فن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تهویه
- خارج کردن گرد و غبار از محیط های مختلف
- تامین هوای آتش
- خشک کردن
- استراخ کردن دود
- فن ها وظیفه کنترل شرایط هوایی و آسایش حرارتی افراد را دارند.
- در سیستم های خنک کنند خودرو و ماشین آلات نیز استفاده می شوند.
-
تحویل هوا
قطعا لذتبخشترین شرایط هنگامیست که ما هوای خنک یا گرم را احساس میکنیم. در این بخش هوای خنک یا گرم با استفاده از کویلها، رادیاتورها و …. به محیط منتقل میشود. لولههای مسی که اصطلاحا کویل نامیده میشوند وظیفهی تحویل را به عهده خواهند داشت. کویلها با توجه به نحوهی عملکرد به انواع سرمایشی و گرمایشی تقسیم میشوند. اما در بخش سیالات به سه نوع هوا به هوا، آب به آب و آب به هوا انجام میشود.
اجزای مختلف بخش تحویل به سه بخش زیر تقسیم میشود:
- کویل ها
- دیفیوزر ها
- رادیاتور ها
-
تنظیم و کنترل
شاید تنظیم و کنترل را به بتوان یکی از مهمترین اجزا در سیستم تهویه مطبوع برشمرد. زیرا که در این بخش عملکرد تمام اجزا کنترل شده و در نهایت باعث میشود دستگاه بهترین خروجی را به شما تحویل دهد.
-
مخزن انبساط
مخزن های انبساط، تغییر حجم سیال را کنترل می کنند و این قسمت فقط در سیستم های تمام آب وجود دارد. در سیستم های تمام آب، چون مدار حرکت سیال بسته می باشد با تغییر دمای سیال موجود در سیستم و تغییر حجم آن، به اتصالات سیستم و کل مدار فشار وارد می شود و ممکن است باعث ایجاد مشکل در سیستم مورد نظر شود. به همین علت است که در این سیستم ها از مخزن انبساط استفاده می شود که وظیفه آن کنترل تغییر حجم سیال است.
نتیجه گیری:
همانطور که ملاحظه کردید در این مقاله به بررسی اجزای داخلی سیستم تهویه مطبوع پرداختیم که با دانستن این جزئیات میتوانید اطلاعات کاملتری رو نسبت به این سیستم ها داشته باشید. همچنین در خصوص اجزا توضیحاتی نیز ارائه شد. لازم به ذکر است همانطور که گفته شد به دلیل تنوع بالای محصولات و دستگاههایی که کار تهویه مطبوع هوا را انجام میدهند و شرایط متفاوت مکان و محل مورد نظر انتخاب سیستم تهویه هوا کار دشواری است و اگر به درستی صورت گیرد میتواند در کاهش مصرف انرژی و هزینههای مربوط به آن بسیار موثر باشد. برای اطلاعات بیشتر در زمینه ی خرید سیستم های تهویه مطبوع متناسب با نیاز خود با ما در ارتباط باشید!